Buraki pastewne stanowią wartościowe źródło paszy dla zwierząt hodowlanych. Można żywić nimi bydło, konie, trzodę chlewną oraz drobny inwentarz, a nawet zwierzynę łowną. W Polsce nie są szczególnie popularne – są uprawiane głównie w małych, niskotowarowych gospodarstwach rolnych – jednak coraz więcej rolników ponownie interesuje się tą rośliną. Jak uprawiać buraki pastewne, aby cieszyć się wysokim plonem?
Siew buraka pastewnego
Buraki pastewne najlepiej wysiewać w II i III dekadzie kwietnia oraz I dekadzie maja, gdy gleba osiągnie temperaturę 6°C. Wcześniejszy wysiew może skutkować większą ilością pośpiechów, a zbyt późny obniżeniem plonowania i pogorszeniem wartości paszowej. Na 1 ha należy wysiewać od 18 do 20 kg odmian wielokiełkowych oraz 6-8 kg odmian jednokiełkowych.
Dobrym przedplonem dla buraków pastewnych są rośliny zbożowe, ziemniaki, mieszanki zbożowo-strączkowe oraz rośliny motylkowate. Nie jest polecane stanowisko po kukurydzy, ponieważ po jej opryskach w glebie pozostają resztki składników aktywnych, które mogą wpływać negatywnie na rozwój innych roślin. W płodozmianie dla buraków nie powinno się umieszczać roślin z rodziny krzyżowych, takich jak rzepak, rzodkiewka czy brukiew, gdyż mają one wspólne szkodniki.
Nawożenie buraka pastewnego
Burak pastewny jest gatunkiem o dużych potrzebach pokarmowych. W celu ustalenia dokładnych dawek nawozu najlepiej przeprowadzić analizę gleby na obecność makroskładników i jej pH po zbiorze przedplonu. W wypadku braku takiej analizy zaleca się podanie 80-100 kg azotu, 100-120 kg fosforu oraz 150-160 kg potasu. Jak potwierdzają pracownicy sklepu Małopolskiej Hodowli Roślin, dla buraków pastewnych bardzo ważny jest także bor, który można podać w postaci saletrzaka z borem.
Nawożenie azotem należy przeprowadzić na wiosnę (nie później niż 10 dni przed siewem), a nawożenie fosforowo-potasowe jesienią, najlepiej pod podorywkę. W razie potrzeby, gdy rośliny są żółte lub słabe, można przeprowadzić pogłówne nawożenie azotem w fazie 6 liści lub nawożenie dolistne mikro- i makroelementami.
Zbiór buraka pastewnego
Ze względu na dużą wrażliwość buraka pastewnego na przymrozki zbiór należy przeprowadzić w pierwszej połowie października – wcześniej niż buraka cukrowego. Wykonuje się go najczęściej ręcznie, obcinając liście ręcznym ogławiaczem lub nożem, aby następnie wyorać korzenie pługiem lub przy pomocy wideł. Aby zebrane korzenie nie gniły, trzeba je zabezpieczyć przed przemarznięciem i przegrzaniem. Optymalna temperatura przechowywania buraków pastewnych mieści się w zakresie 2-4°C. Wówczas straty plonów są najniższe.
No trudna to jest praca. Moi wujkowie uprawiają i za dziecka w każde wakacje jeździliśmy pomagać. Oni mieli tego mnóstwo. I to dzięki nim teraz wiem, jak uprawia się buraki i wiem, że w artykule jest napisana prawda 🙂